Sektöründe Öncü, 30 Yılık Tecrübe...
Mail Adresi
Müşteri Hizmetleri
MARŞ DİNAMOSU TAMİRİ
MARŞ DİNAMOSU TAMİRİ


MARŞ DİNAMOSU (MOTORU) ARIZASI VE TAMİRİ

 

Aracın motoruna ilk hareketi veren parça Marş dinamosudur. Araca binip kontağı çevirdiğiniz zaman bataryadan alınan elektrik gücü harekete geçer volant üstündeki dişliler döner ve aracın motorunun çalışmasını sağlar. Kontağı bıraktığınız zaman marş motorunun görevi biter ve volanta hareket veren dişliyi geri çekip durur. Marş dinamosunun aracı tekrar çalıştıracağınız zamana kadar herhangi başka bir görevi bulunmaz.

 

Marş Dinamosunun Parçaları:

 

• Gövde • Pinyon • Strator • Mıknatıs • Fırça (Kömür) • Marş Otomatiği

 

Marş Dinamosu Nasıl Çalışır ?

 

Her elektrik motoru enerjiyi aldığı zaman fırça(kömür) ile elektriği stratora (sargı) iletir ve böylelikle manyetik bir kutup oluşmasını sağlar ve etrafında ki mıknatıslar farklı kutbun birbirini çekmesi ve itme prensibi ile statoru döndürmeye başlamaktadır. Bu dönme hareketi ile çıkış milinden alınır ve ihtiyaç neredeyse oraya kullanılmaktadır.

 

Marş Dinamosu Arızaları Nelerdir ?

 

Marş dinamosu yapısı itibari ile basit elektrik motoru olmasından kaynaklı arızaları da kısıtlıdır. Genellikle stator arızalanır, bu da içerisindeki sargıların yalıtımı bozulur ve gövdeye kaçak yapmasıyla olur. Fırçaları yani kömürleri bittiği zaman ve stratora elektrik iletilemez hale gelir. Bu tür durumlarda motor çalışmaz ve rulmanları aşınabilir, kırılabilir, paslanabilir ve bu durumlar çalışırken ses çıkmasına , balans oluşmasına sebep olmaktadır. Marş dinamosu bunlar dışında karışık bir arızaya sebep olmaz.

 

Marş Dinamosu Arızalanır ise Ne Olur ?

 

Marş Dinamosu arızalanır ise araç marş basmaz. Marş durumunda ses yapabilir, marşa bastığınız zaman sanki akü bitmiş gibi herhangi bir hareket yapmaz ve marşa basarsanız marş motoru çok hızlı döner ve motor hareket almaz. Marştan sonra dişli geri çekilmez ve araba çalışıp siz anahtarı bırakmanıza rağmen takılı kalır.

 

Marş Dinamosu Arıza ve Belirtileri

 

Eğer Marş dinamosundan sürtme sesi geliyor ise ; Bu ses dinamonun rulmanı bozulduğunu ifade eder. Bu tür durumlar da marş motoru sökülüp rulman değiştirilmelidir. Gereken tamir yapılmaz ise ileride balansla birlikte strator da gövdeye temas edebilir ve büyük masraflara neden olabilir.

Marşa basılmasına rağmen hiç bir hareket yoksa, marş motoru dönmüyorsa; Elektriği stratora ileten kömürlerin bittiğine işaret eder. Fırça (Kömür) arkasındaki yayın gücüyle ileri itilir ve strator iletkenlerine teması sağlanır. Zamanla sürtünmeden dolayı aşınarak biterler ve son noktada iletkenle temas kesildiği zaman stratora elektrik gitmez ve siz marşa basmanıza rağmen akü bitmiş gibi motordan ses gelmez ve herhangi bir hareket olmaz. Bu durumun önceden belirtisi olmaz. Marş dinamosunda arıza olduğu zaman çözmenin en kolay yolu sert bir nesne ile marş dinamosuna vurduğunuz zaman 2-3 vuruştan sonra fırçalar darbenin etkisi ile motora az da olsa temas eder ve çalışmasını sağlar. Eğer bu işlemde olmaz ise manuel araçları ittirerek de çalıştırabilirsiniz.

 

Marş Basıyor ama Aracın Motoru Dönmüyor ; Bu durum başınıza gelir ise ya marş otomatiğindendir ya da volant kırılmasından kaynaklı olabilir. Marş otomatiği marş dişlisinin volant dişlisi ile birleşip siz marşı bırakınca da ayrılmasını sağlamaktadır. Eğer otomatiği bozuk ise bu hareket olmayacaktır ve dişli bulunduğu yerde boşa dönecektir. Birkaç denemeden sonra düzelmez ise aracı ittirerek çalıştırın. Arızanın ilk belirtilerinde değiştirmeniz tavsiye edilir.

 

Araç Çalıştıktan Sonra Marş Dişlisi Takılı Kalıyor ;

Bu durumda marş otomatiği ile ilgili parçanın değişmesi gereklidir.

 

Günümüzde artık yedek parça fiyatlarıyla birlikte revizyon giderek önem kazanmaktadır. Revizyon hem ülke ekonomisine hem de sizin bütçenize yarar sağlar.

 

Evren oto sanayi sitesinde merkezimizde Marş Dinamosu Arızası ve Tamiri yapılmaktadır.

 

Tags: MARŞ MOTORU TAMİRİ, MARŞ MOTORU ARIZASI, MARŞ MOTORU REVİZYONU